Jak získat peníze • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Jak získat peníze

Jak získat peníze

15. 3. 2023
Inflace, zdražování i běžné rodinné nákupy stojí mnohem více než třeba před rokem. V rozpočtu se tak začínají objevovat trhliny a přichází na řadu otázka, jak je zalátat. I pár tisíc mnohdy pomůže.
Shutterstock 538621282 scaled

Jak si ukážeme v tomto článku, získat peníze nemusí být tak obtížný úkol, jak by se mohlo na první pohled zdát. Chce to jen investovat trochu vašeho času a energie. Jak ale řešit situaci, kdy rychle potřebujeme větší částku? I na to odpovíme.

Omezte zbytné výdaje

Pokud potřebujete do rodinného rozpočtu přidat pár tisíc, nejsnazším způsobem, jak toho dosáhnout, je zkusit je ušetřit. Pokud projdete domácí rozpočet, možná vás překvapí, kudy vám mohou utíkat peníze zbytečně nebo kde se naopak dají nějaké prostředky najít.

  • Projděte různá předplatná služeb, např. internetových televizí a podobně. Jsou tam nějaká, která nevyužíváte nebo jen velmi málo? Zrušte je.
  • Dáváte si v práci kávu z automatu? Pořiďte si termosku a noste si do práce vlastní.
  • Jezdíte do zaměstnání MHD a kupujete si jízdenky? Investujte do roční jízdenky.
  • Jezdíte pravidelně delší vzdálenosti? Nabídněte spolujízdu a o náklady se podělte.
  • Nakupujte v akcích, např. i mírně poškozené ovoce a zelenina chutnají skvěle.
  • Ne pokaždé musí být věc nová. Chcete si udělat radost knížkou? Mrkněte do antikvariátu.
  • Sekáče nejsou ostuda. Často v nich najdete prakticky nenošené oblečení.

 

„Bez práce nejsou koláče“

Pročistíte-li zbytné výdaje a stále nevypadá rozpočet podle vašich představ, bude se potřeba poohlédnout po nějakém přivýdělku. Rozhodně nedoporučujeme zázračné aplikace na internetu, které vám slibují, že jedním otočením virtuální rulety získáte rovnou několik tisíc na účet.

Mnohem jistější cestou bývá, když se zamyslíte nad svými silnými stránkami a ty nabídnete. Umíte dobře jazyky nebo matematiku? Zkuste doučovat, klidně jen pár hodin týdně. Máte rádi psy, kočky nebo jiná zvířata? Zkuste hlídání a venčení. Určitě najdete spoustu lidí, kteří budou rádi, že se o jejich mazlíčka postaráte a oni si nebudou muset dělat starosti. Podobnou možností je i hlídání dětí. Prostě – prodejte svoje dovednosti.

Zajímavou možností, byť s větší vstupní investicí, jsou i nejrůznější kurzy, např. masérský nebo pro programátory, který vám zpočátku umožní přivýdělek a do budoucna třeba i nové kariérní směřování.

 

Jak si ušetřit cíleně

Snaha vylepšit si rodinný rozpočet je bezpochyby chvályhodná, ale z hlediska vůle je lepší „šetřit na něco“. Prostě klasická obálková metoda našich babiček. Nyní si už peníze nemusíte vybírat a strkat do obálek, stačí si vytvořit virtuální obálky ve vašem internetovém bankovnictví. A aby to bylo téměř bez práce, můžete také nastavit trvalý příkaz, kdy se vám budou peníze odesílat do obálek automaticky.

Některé banky navíc umožňují nastavení určitého procenta, která se vám bude automaticky ukládat z každé provedené transakce. Podstatné je ale vědět, na co šetříte. Je to na dovolenou, novou televizi nebo rovnou na auto? Když budete mít před sebou cíl a postupně uvidíte, jak finance v obálce přibývají, bude šetření hned příjemnější.

 

Půjčka je poslední řešení

Možná vám, když píšeme o pořizování dovolené nebo nové televize, vytanula na mysli otázka: „Proč bych si na to neměl vzít půjčku?“ Odpověď je jednoduchá: Půjčka je až to poslední řešení, které se rozhodně nevyplatí brát na věci nebo potřeby, které nebudou sloužit či trvat déle, než je doba splácení půjčky. Určitě nedoporučujeme půjčovat si na dovolenou ani na vánoční dárky. V obou případech existuje levnější alternativa, která vás nezaváže ke splácení půjčky.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 1016363560 scaled
Předchozí článek

Jak a proč se vyhnout půjčkám od lichvářů?

Rady a návody > Finance
Zpatky do lavic
Následující článek

Zpět do školy aneb jak zvládnout všechny výdaje?

Rady a návody > Finance