Jedete lyžovat za hranice autem? Pozor na výbavu • Home Credit Blog
Rady a návody > Ze života do života > Jedete lyžovat za hranice autem? Pozor na výbavu

Jedete lyžovat za hranice autem? Pozor na výbavu

1. 2. 2022
Kdo má rád lyžování, určitě v zimě vyráží do ciziny, protože požitek z alpských sjezdovek je trochu jiný než u nás. Vyrazit autem po vlastní ose s sebou přináší spoustu výhod, ale také nástrah.
Shutterstock 395019085 low

Přečtěte si, na co si dát pozor na zahraniční zimní dovolené, na kterou jedete vlastním autem.

Nejdůležitější je před cestou auto pořádně zkontrolovat a případně doplnit povinnou i nepovinnou výbavu.

 

Nepovinná výbava

Vaše zimní dovolená bude s největší pravděpodobností bezstarostná, ale mohou nastat i nouzové situace, a proto je třeba připravit vaše auto na nejhorší. Do auta si přibalte pohotovostní výbavu - deky, baterku, náhradní oblečení, rukavice a dostatek jídla. Pokud uvíznete někde v hlubokém sněhu, může vám tato výbava zachránit i život.

Zároveň před odjezdem zkontrolujte hladiny kapalin a dolijte nemrznoucí směsi. Nezapomeňte se ujistit, že máte plně funkční nabitou baterii a pro jistotu si vezměte i startovací kabely.  

 

Sněhové řetězy

V některých horských oblastech jsou řetězy povinnou výbavou, proto by neměly chybět ani v zavazadlovém prostoru vašeho auta. Nasazování sněhových řetězů patřilo v minulosti k nočním můrám mnoha řidičů.

Dnes už však jejich konstrukce a stahovací systémy instalaci výrazně usnadňují. Je ale samozřejmě nutné mít správný typ řetězů pro vaše vozidlo a kola, jinak vám ani sebelepší systém nepomůže.

Opište si celý rozměr vašich zimních pneumatik, důležité je také, pro jaký typ vozidla (SUV, sportovní auto, atd.) a na jaký povrch silnice (horské cesty, off-road) řetězy pořizujete. Nejlepším pomocníkem vám bude manuál k vozidlu a automechanik.

 

Střešní box

Pokud jej nemáte, určitě si ho na cestu do hor pořiďte. Přepravování lyží uvnitř je totiž nejen nepohodlné, ale také velmi nebezpečné. V případě, že střešní box už vlastníte, ujistěte se, že je v pořádku, všechny šrouby drží, nepodléhá korozi a funguje zámek.

 

Důležité předpisy v zahraničí

Jakmile vyjedete autem do zahraničí, musíte dodržovat tamní zákony. Proto je důležité znát i povinnou výbavu a předpisy v zahraničí. Podívejte se na výběr těch nejdůležitějších v oblíbených destinacích.  

 

Rakousko

  • Od 1.11. do 15.4. jsou povinné zimní pneumatiky. Minimální hloubka dezénu je 4 mm.
  • Svícení je v zimě povinné pouze za snížené viditelnosti a v tunelech. Při snížené viditelnosti jsou zároveň povoleny mlhovky.  
  • Ve výbavě nesmí chybět lékárnička, výstražný trojúhelník a reflexní vesta pro řidiče.

 

Itálie

  • Zimní pneumatiky jsou povinné pouze v některých úsecích označených dopravní značkou a to od 15.10. do 15.4. Minimální hloubka dezénu je 1,6 mm.
  • Je povinné celodenní svícení v tunelech a na dálnicích.
  • V autě s sebou musíte  mít výstražný trojúhelník a reflexní vesty pro řidiče i všechny spolujezdce, kteří vystoupí z auta za snížené viditelnosti a v noci.

 

Švýcarsko

  • Zimní pneumatiky jsou povinné pouze tehdy, kdy panují zimní podmínky (sníh, led, námraza). Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je 4 mm. Sněhové řetězy jsou povinné v oblastech, kde je povinnost uvedena příslušným dopravním značením.
  • Povinností je mít na palubě výstražný trojúhelník v dosahu řidiče. Reflexní vesty jsou pouze doporučovány.
  • Ve Švýcarsku je povinné celodenní svícení.

 

Slovensko

  • Na Slovensku jsou zimní pneumatiky povinné vždy, když panují zimní podmínky (námraza, led či sníh na vozovce).
  • Do povinné výbavy patří výstražný trojúhelník i lékárnička. Reflexní vesty jsou povinné při opuštění vozidla stejně jako v ČR.
  • U našich východních sousedů je stejně jako u nás povinné celodenní svícení.

 

Německo

  • V Německu jsou povinné zimní pneumatiky při souvislé vrstvě sněhu nebo ledu na vozovce nebo při námraze. Od roku 2018 jsou za zimní pneumatiky považovány pouze ty, které jsou označeny symbolem sněhové vločky. Do roku 2024 lze používat i starší pneumatiky s označením M+S (mud and snow).
  • V Německu s sebou musíte vozit výstražný trojúhelník a lékárničku a při opuštění vozidla je doporučeno nosit reflexní vestu.
  • Povinnost svítit přes den máte jen při snížené viditelnosti a v tunelech.

 

Francie

  • Zimní pneumatiky jsou doporučeny na silnicích pokrytých ledem nebo sněhem a povinné v úsecích označených dopravními značkami. Minimální hloubka dezénu je ve Francii 3,5 mm.
  • Musíte vozit výstražný trojúhelník a řidič je povinen nosit při opuštění vozidla reflexní vestu.
  • Pro osobní auta je celodenní svícení pouze doporučené.

 

Chystáte se na zimní dovolenou autem? Pochlubte se na našem Facebooku, kam se chystáte.

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Darky valentin
Předchozí článek

TOP 5 nejhorších valentýnských dárků

Rady a návody > Ze života do života
Povolani
Následující článek

10 nejzvláštnějších povolání, o kterých jste asi ještě neslyšeli

Rady a návody > Kariéra