Vzbuďte kteréhokoli vysokoškoláka z ekonomické fakulty a on vám i uprostřed noci řekne, že mluvíte o základních manažerských rolích.
Podobný model můžete uplatnit i při nákupu potravin.
Není nutné, abyste si psali jídelníčky pro celou rodinu na každý den. Pak se z vaření stává otročina a vytrácí se z něho spontánnost.
Bohatě stačí, když jen naplánujete adekvátní počet “porcí” na pár dní dopředu.
Kalkulujte s tím, že každý člen rodiny potřebuje jednu poctivou porci jídla denně. Jedna taková porce orientačně sestává z:
Doporučujeme nakupovat maximálně na 4 dny dopředu, ve čtyřčlenné domácnosti to znamená nákup 16 porcí jídla.
V obchodě tedy nakoupíte 900 g zeleniny, 3 000 g bílkovinných složek a 1 280 g příloh. Co konkrétně, to už záleží na vašich chuťových preferencích.
Zbytek vašeho nákupu pak tvoří jen snídaně (např. cereálie) a lehké večeře (např. celozrnné pečivo, máslo, kvalitní šunka a trocha zeleniny).
Pracovníci supermarketů do regálů v úrovni očí skládají atraktivní zboží, které vás láká svým obalem i cenou. Nepodlehněte.
Ještě doma si napište nákupní seznam a běžte přesně podle něj. Ulehčíte si to tím, že do obchodu vyrazíte najezení.
Dovedete si představit asistentku firmy, která jde nakoupit tonery do tiskárny, a k tomu „jen tak mimochodem“ přikoupí i potahy na kancelářské židle a skartovačku? Šéf by ji nejspíš roztrhl.
Čerstvý chleba zabalte do lněné nebo bavlněné utěrky a uchovávejte v pokojové teplotě - nikdy ho neskladujte v igelitovém sáčku. Naopak rohlíky v sáčku klidně nechte, protože ty by v utěrce rychle ztvrdly.
“Suché” potraviny jako jsou mouka, sůl, káva, čaje, koření nebo těstoviny skladujte na suchém místě, ideálně v uzavíratelných dózách. Naopak ovoce a zelenina patří do prostředí s nízkou teplotou a vysokou vlhkostí - skvělý je třeba sklep.
Maso, mléko a vejce dávejte do ledničky, těmto potravinám vyhovuje temné místo s teplotou cca 2-8 °C. Pozor jen na mleté maso, u toho je hranice 2 °C maximem, mělo by být spíše v chladnějším prostředí.
Ve firmách dělávají pravidelné inventury, vy to tak honosně nazývat nemusíte. Když si ale jednou týdně (nebo vždy při sestavování plánu nákupů) uděláte přehled, co vlastně doma máte, vyhnete se kupování zbytečností.
Klidně tomu říkejte optimalizace zásob, hlavně ale nekupujte to, čeho máte plný kumbál. I když je to ve slevě. Viděli jsme domácnosti, které měly zásoby rybích konzerv tak na 2 roky dopředu.
Není třeba kupovat další, během těch 2 let budou zlevněné ještě několikrát.