Podle čeho vybrat vhodné cestovní pojištění? • Home Credit Blog
Rady a návody > Ze života do života > Podle čeho vybrat vhodné cestovní pojištění?

Podle čeho vybrat vhodné cestovní pojištění?

27. 6. 2024

Blíží se čas letních dovolených, a proto, až budete balit plavky, nezapomeňte k opalovacímu krému a vytištěným letenkám přihodit i dobrou cestovní pojistku. Ať už míříte k moři či na studijní pobyt do zahraničí, pojistka vás podrží, pokud se něco nepěkně zvrtne. Jak se ale vyznat v pestré nabídce na trhu? Co si pohlídat, čím se řídit a na co se zaměřit, pokud třeba cestujete i s mazlíčkem? Náš blog vám s tím pomůže.

High angle view of blue flip flops and swimming go 2023 11 27 05 12 11 utc 2

Základní druhy pojištění, bez kterých do zahraničí raději nevyjíždět
Říká se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A pokud se střetnou hory, lidi a ještě to neštěstí, může z toho být nepříjemná polízanice. Dost na tom, že se z dovolené vyklube pobyt v nemocnici se zlomenou nohou – po obdržení faktury za léčení by se ještě mohl dostavit infarkt. Jako finanční vítězové vyjdou z podobné prekérní situace právě ti, kteří si sjednali neprůstřelnou cestovní pojistku.

Říká se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, takže rozhodně doporučujeme zvážit dvě zásadní pojistky.

Zdravotní pojištění

Pokud byste si měli vybrat jen jednu pojistku, navrhujeme tuhle. Nikdy nevíte, kdy se vám ozve slepé střevo, z výšlapu se odkulháte s nateklým kotníkem nebo vás při koupání napadne delfín. A co si budeme povídat, účet za lékařské ošetření se v zahraničí šplhá skutečně do závratných výšin. Pojistka stojí pár stovek a těmto hororům předejdete. Nezapomeňte, že limit by měl být nastaven minimálně na 15 milionů korun.

Pojištění odpovědnosti

Spolu se zdravotní pojistkou byste měli popřemýšlet i o pojištění odpovědnosti – to vás kryje v situaci, kdy trable sami způsobíte. Autonehoda, srážka s jiným lyžařem na sjezdovce či rozbití výlohy v luxusním obchodě? Tahle pojistka vás podrží. Stejně jako u zdravotní si pohlídejte výši limitů – doporučujeme nejít pod 25 milionů korun.

Další pojištění na cesty vám pomůže ve specifických situacích:


Pojištění storna cesty

To je přesně ta položka, za kterou se nám moc nechce platit. Jestliže ale těsně před cestou onemocníte, vrátí se vám opravdu bohatě. Kryje náklady na letenky, jízdenky a ubytování v případě, že svůj odjezd musíte z vážných důvodů vzdát.

Pojištění ztráty zavazadel
Není nic otravnějšího, než když místo objevování Paříže musíte lítat po letišti a hledat svá zatoulaná zavazadla. Pokud se opravdu ztratí, plnění z této pojistky vám umožní rovnou si koupit nějakou pěknou stylovou náhradu za ztracené oblečení.

Asistenční pojištění

Jasný „must have“ třeba pro řidiče. Pojistka bude nejlepším parťákem ve chvíli, kdy se vám porouchá auto nebo ztratíte doklady.

Cestujete se psem či drahým foťákem? Připojistěte se!
Máte na svou pojistku specifické požadavky? Není problém, většina pojišťoven vychází náročným klientům vstříc a nabízí celou řadu různých připojištění. Z čeho vybírat?

Pojištění rizikových sportů

Chystáte se lyžovat do Alp a zvažujete i freeride mimo sjezdovku? Odlétáte pozítří do Egypta a mimo šnorchlování byste si rádi vyzkoušeli i klasické potápění? Pozor, vyplatí se bedlivě si pročíst podmínky smlouvy, abyste si byli opravdu jisti, co vaše pojistka kryje. Některé aktivity totiž pojišťovny považují za rizikové, a pokud se vám u nich něco stane, pojistka vám nepomůže. Linie bývá tenká. Preventivní připojištění sportovních aktivit je pak určitě dobrý nápad.

Pojištění elektroniky

Každý, kdo kdy vyrazil na dovolenou s dražším notebookem či foťákem, ho nerad nechává na hotelovém pokoji, protože se bojí krádeže. Pojistka vám sice uloupený tablet nenahradí, ale alespoň si můžete koupit nový.

Pojistka domácího mazlíčka

Chovatelé psů a koček velice dobře vědí, jak se může zvířecí zdravotní problém prodražit. A v zahraničí by museli sáhnout do kapsy ještě daleko hlouběji. Pojistka pokryje náklady na veterinární péči, pokud váš miláček onemocní nebo se zraní.

Doplňků k pojistkám je celá řada – kryjí potíže vzniklé na výletech a exkurzích nebo komplikace s dopravou. Službu uvítáte, pokud vám zruší let či musíte řešit přebookování letenek a jízdenek. Vybírejte tedy podle vašich specifických potřeb.

Užitečné tipy na závěr
Teď už asi víte, kterou pojistku si sjednat a jaké si zařídit připojištění podle vaší konkrétní situace a nároků. A nastává poslední otázka – u koho si ji zaplatit? O nabídky není nouze, právě naopak. Spíše je problém se v nich vyznat. Služby si tedy srovnejte podle následujících kritérií:

Typ krytí a maximální limit

Vztahuje se navržená pojistka na aktivity, které opravdu plánujete? Pokrývá všechny? Zdá se vám maximální limit dostatečný, nebo spíš máte pocit, že případné škody nepokryje? Pak se poohlédněte jinde. Nezapomínejte, že se limity liší u jednotlivých položek pojistky.

Doba trvání
Máte v úmyslu vycestovat za prací či studiem a nějakou dobu v zahraničí zůstat? Ubezpečte se, že pojistka pokryje celý tento čas. Můžete se setkat s tím, že je maximální délka trvání pojištění omezena.

Země

Leží vaše vysněná lokalita mimo území Evropské unie? Zkontrolujte, jaká pravidla se pro ni vztahují. Za jarní výlet do Londýna si tak oproti obdivování tulipánů v Holandsku můžete připlatit.

Cena

Samozřejmě hraje svou roli, jen buďte opatrní a nenechte se oslnit. Jestliže je některá nabídka výrazně levnější než zbytek konkurence, pravděpodobně tam na zaseknutí čeká ostrý háček.

Seznam výjimek

U většiny pojišťoven najdete seznam výjimek a situací, na které se plnění nevztahuje. Pečlivě si ho pročtěte, některé mohou být docela záludné a nečekané.

Recenze

Je strategické vybrat si dva tři favority a pak se podívat na to, jaké zkušenosti s nimi mají ostatní cestovatelé. Mrkněte tedy na recenze, které ukážou, jak byli pojištěnci s danou společností spokojeni. Jsou ohlasy plné stížností na to, že bylo jednání s pojišťovnou zdlouhavé, firma nekomunikovala, popřípadě odmítala plnit? Pryč od ní!

A tip na závěr. Aby byl klidný i konec cesty, zvažte cestovní pojištění prodloužit o jeden den oproti plánovanému datu příjezdu. Nemusíte pak být nervózní, pokud má letadlo velké zpoždění, dosednutí na vídeňské letiště se rázem z 16:30 posune na 22:50 a vás čeká ještě dlouhá jízda domů po rakouské dálnici.

Přejeme šťastný návrat!

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Globe and red heart shape for world health day 2023 11 27 05 02 29 utc 1
Následující článek

Sedm kroků, jak můžete přispět ke zdravější planetě i vy

Rady a návody > Ze života do života