Sedm kroků, jak můžete přispět ke zdravější planetě i vy • Home…
Rady a návody > Ze života do života > Sedm kroků, jak můžete přispět ke zdravější planetě i vy

Sedm kroků, jak můžete přispět ke zdravější planetě i vy

7. 5. 2024

Často slýcháme o tom, jak se mění klima a čím vším lidstvo zatěžuje životní prostředí. Státy i korporace stále více tlačíme k tomu, aby svůj negativní vliv snižovaly. Zemi ale můžeme ulevit i my sami. Jak? Podívejte se s námi na sedm praktických kroků, které můžete snadno zařadit do každodenního života. Nejenže pomůžete přírodě, ale ještě zlepšíte svou vlastní zdravotní i finanční kondici.

Globe and red heart shape for world health day 2023 11 27 05 02 29 utc 1

Krok první: recyklace, recyklace
Kontejnery na recyklaci najdete i ve svém bezprostředním okolí. Zkuste proto třídit odpad, aby se co nejvíce materiálů dalo použít znovu a nebylo třeba vyrábět stále nové. Láhve, kartony, papíry, to vše patří do speciálních popelnic. Druhý život můžete dát i celé řadě zboží denní spotřeby. Zhubli jste, a ta krásná halenka na vás plandá? V second handu takový úlovek jistě někoho velmi potěší a oblečení ještě pár let poslouží.

Krok druhý: méně plastů, více štěstí

Planeta je zahlcena plasty, které se nerozkládají zrovna ochotně. A vědci intenzivně upozorňují na negativní vliv mikroplastů na životní prostředí i lidské zdraví. Dejte jim na frak! Zkuste omezit veškeré jednorázové plasty. U celé řady produktů existuje ohleduplnější alternativa, kterou lze navíc používat znovu. Odmítněte plastová brčka, nahraďte je kovovými či bambusovými. Nebo si jen spočítejte, jaký rozdíl udělá třeba jen to, když si budete kávu kupovat do vlastního termo hrnku. A opravdu je nutné dávat jablka do plastového sáčku? K dispozici jsou i třeba látkové pytlíky, které můžete do obchodu nosit opakovaně. Školní svačinu pro děti zase skvěle ochrání voskované ubrousky.

Krok třetí: šetření energií potěší přírodu i vaši peněženku

To, že svítíme a máme teplo i v zimě, si vybírá daň na přírodních zdrojích. Co v tomto směru můžete udělat jinak? Stačí svědomitě zavírat kohoutek, prát na šetrný program a vybírat si spotřebiče, které jsou úsporné. Pomůže i kvalitní izolace obydlí, díky níž nebudete muset tolik topit. V době, kdy ceny energií letí ke stropu, uděláte dobrý skutek i pro svůj účet.

Krok čtvrtý: udržitelné zemědělství je základ

Hruška či zelí k vám nemusí doputovat přes půl světa a vyprodukovat u toho tuny emisí. Výtečnou, čerstvou a sezónní zeleninu a ovoce najdete i u lokálních prodejců. Podpoříte české zemědělce a budete mít jistotu, že neubližujete planetě. Existují i certifikáty, které potvrdí, že je jídlo výsledkem udržitelného hospodaření, například Demeter či loga pro ekologické zemědělství od Evropské unie.

Krok pátý: závislost nebývá dobrá, a to ani na ta fosilních palivech

Celá řada států se snaží omezit svou závislost na uhlí, ropě a plynu. Přidejte se k trendu! Pokud to jde, zkuste instalovat na střechu fotovoltaické panely, pomohou třeba vyhřát bazén. Domácnost můžete vytápět biomasou, využít geotermální energie. Už trochu náročnější je instalace soukromé větrné turbíny.

Krok šestý: zelená doprava chrání planetu i zdraví

Všimli jste si někdy na křižovatce, v kolika autech čekajících na zelenou sedí jen samotný řidič? Automobilová doprava má ve městech celou řadu negativních dopadů. Blokuje ulice i běžný provoz, zdržuje autobusy i tramvaje plné lidí, ruší hlukem a obtěžuje okolí emisemi. Zvažte proto, zda alespoň několikrát do týdne nevyměnit auto za hromadnou dopravu. Je daleko ekologičtější. V mnoha případech není o tolik pomalejší než cestování osobákem. A ještě si na sedadle můžete něco přečíst, třeba právě o životním prostředí. Vůbec nejlepší je vytáhnout kolo, brusle, koloběžku či jít pár zastávek pěšky. Uděláte něco nejen pro přírodu, ale i pro své zdraví.

Krok sedmý: voda je základ nejen pro pitný režim

Bez vody není života, musíme se k ní proto chovat jako k pokladu. K zavlažování i ke splachování používejte dešťovou či šedou vodu, instalujte úsporné sprchové hlavice a kohoutky. Pozor na úniky potrubí, může jimi zbytečně prokapat pěkných pár litrů. Zatímco u nás stačí otočit kohoutkem, více než miliardě lidí přístup k této životodárné tekutině schází. I když se to tak může zdát, voda není žádnou samozřejmostí, proto je nutné neplýtvat s ní a chránit i její kvalitu.

Nezapomínejte, že planetu máme jen jednu. Chovejme se tedy tak, aby nám i budoucím generacím ještě nějaký ten milion let vydržela. Tak co, vyrazíte příští pondělí do práce na kole?

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
High angle view of blue flip flops and swimming go 2023 11 27 05 12 11 utc 2
Předchozí článek

Podle čeho vybrat vhodné cestovní pojištění?

Rady a návody > Ze života do života
Shutterstock 329854541
Následující článek

Co je to půjčka na občanský průkaz neboli půjčka na OP?

Rady a návody > Finance