Člověk v tísni zveřejnil nový Index odpovědného úvěrování. Home…

Člověk v tísni zveřejnil nový Index odpovědného úvěrování. Home Credit opět v čele

11. 06. 2024

Člověk v tísni zveřejnil nový Index odpovědného úvěrování, který dvakrát ročně hodnotí neúčelové spotřebitelské úvěry na českém trhu. Index se zaměřuje na finanční produkty s pravidelnými splátkami. Letos bylo hodnoceno 46 produktů od 36 poskytovatelů. Home Credit získal nejlepší hodnocení mezi nebankovními společnostmi a s celkově třetím nejlepším výsledkem na celém trhu předčil i řadu bankovních společností.

Home Credit obdržel za své produkty hodnocení 91 %, přičemž průměr trhu činí 70 %. Mezi silné stránky produktů od Home Creditu patří podle analytiků z Člověka v tísni kompletní dostupné informace o úrokových sazbách a vzory smluv na webu, kde si je může klient dopředu nastudovat.

Velmi pozitivně jsou hodnoceny také nižší náklady při prodlení se splátkami, nevymáhání promlčené pohledávky i skutečnost, že Home Credit neprodlužuje tříletou promlčecí lhůtu. Za stejné silné stránky je pozitivně hodnocena i rychlá půjčka Kamali od Home Creditu. Ta získala rovněž vysoce nadprůměrné celkové hodnocení 83 % s tím, že za měsíční půjčku na 20 000 Kč zaplatíte pátou nejnižší částku na trhu bankovních i nebankovních společností a Home Credit má dokonce druhou nejlevnější půjčku na trhu.

„Naše další ocenění a umístění se na čele Indexu odpovědného úvěrování od nezávislé organizace Člověk v tísni dokazuje, že jsou naše produkty férové, bezpečné a stabilní. Těší nás, že jsme se znovu dokázali minimálně vyrovnat bankovním produktům. Jedním z našich dlouhodobých cílů je kultivace českého trhu poskytování půjček a s touto ambicí musíme jít příkladem. Jsem rád, že takto to vidí i nezávislé hodnocení Člověka v tísni,“
říká Luděk Jírů, generální ředitel společnosti Home Credit ČR a SR.

Autoři Indexu porovnávali modelový příklad úvěru ve výši 20 000 Kč na jeden měsíc s následným prodloužením nebo opakováním po dobu dalších tří měsíců. Hodnocení nezahrnovalo první půjčky zdarma ani bezúročná období u kreditních karet či produktů, které klient zaplatí později. Zohledněny byly standardní náklady na půjčku, náklady při prodlení, sankce a oprávněné náklady na upomínání či vymáhání, a to podle platné smluvní dokumentace.

Důraz při hodnocení byl letos kladen také na úvěrové kalkulačky, které musí poskytovat informace o nákladech, celkové splatné částce, procentní sazbě a případných poplatcích. Pozitivně byly hodnoceny kalkulačky umožňující modelování splátek nebo poskytující modelový příklad. Důležitou součástí hodnocení byla také dostupnost informací pro klienty, kteří mají problémy se splácením a celkově vstřícné klientské prostředí, za kterým v Home Credit stojí také ombudsman klientů Miroslav Zborovský.

„Z nového hodnocení máme radost i proto, že se dlouhodobě umisťujeme na předních příčkách, což dokazuje, že jsme se vydali nejen v přístupu ke klientům správným směrem. Hodnocení je rok od roku přísnější a komplexnější, takže nás motivuje k neustálému zlepšování. Člověk v tísni ale zároveň upozorňuje, že některé konkurenční půjčky může člověk přeplatit až trojnásobně. Proto je dobré si před sjednáním půjčky vytipovat společnosti třeba právě na základě umístění v Indexu,“
komentuje Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit. „Zároveň je ale potřeba vědět, že je potřeba k úvěrům přistupovat zodpovědně. Ne vždy je totiž půjčka nutné a nejlepší řešení,“ dodává Zborovský.

Kompletní přehled výsledků Indexu odpovědného úvěrování od Člověka v tísni naleznete ZDE.

Kontakt pro média:

Kateřina Dobešová
tisková mluvčí Home Credit ČR a SR
+ 420 736 473 813
katerina.dobesova@homecredit.cz

Poznámka pro editory:

Společnost Home Credit a.s.
byla založena v roce 1997 a dnes je dceřinou společností Air Bank a.s. Home Credit pomáhá lidem nejen při nákupech na splátky přímo v obchodech a na internetu, ale nabízí také hotovostní úvěry a úvěry na auta, konsolidaci stávajících půjček nebo kreditní karty. V Česku poskytl Home Credit a.s. v roce 2023 úvěry v celkové výši 15,2 miliardy Kč. Více na www.homecredit.cz
Skupina PPF
působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do řady oborů – od telekomunikací, médií přes finanční služby, e-commerce, biotechnologie, nemovitosti až po mobilitu. Skupina vlastní aktiva ve výši více než 43 milionů eur a zaměstnává celosvětově 55 tisíc lidí (k 31. 12. 2023).